Anak digelar ‘tak guna’ & dihalau. Bila dia balik sbg org kaya, ibunya berkata…

Pemenang REN Online MIEA-PropertyGuru Atas 2018 Benjamin Lai, tanpa sokongan atau nasib, terutama dari keluarganya telah pun mencapai impiannya.

Anak lelaki Seremban itu ditendang keluar rumah pada usia 16 tahun ketika ayahnya menangkapnya dan beberapa rakannya mencuri dan membuat dadah. Benjamin telah masuk dan keluar dari rumah kawan-kawannya sejak itu.

Beliau tidak dapat mencari peluang pekerjaan yang baik kerana kelayakan pendidikannya yang terhad. Dia hanya dapat menyelesaikan pendidikannya hingga ke peringkat sekolah rendah.

“Saya bekerja di Singapura selama bertahun-tahun sebagai seorang pekerja, dan saya tidak mempunyai sebarang kemahiran atau sijil lain sebagai pelan tindakan saya. Saya teruk pada komunikasi, sering kecederaan saraf di kalangan orang ramai, “kata Benjamin ketika dia dinobatkan sebagai MIEA-PropertyGuru Top Online REN baru-baru ini di MIEA National Real Estate Awards.

Benjamin mengiktiraf saudaranya Jack, kerana memperkenalkannya kepada dunia hartanah.

“Bukan impian saya tetapi saya suka belajar dan dengan itu untuk memperbaiki kehidupan saya. Abang saya meminta saya untuk menyertai beliau di Kuala Lumpur untuk memulakan laluan kerjaya baru ini, “katanya.

Benjamin telah diambil dari zon selesanya, memulakan perjalanan yang penuh dengan cabaran dan ketidakpastian. Beliau mengakui bahawa peringkat awal adalah sukar kerana ketidakupayaannya untuk berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris sebagai pelanggannya yang pelbagai dan datang dari semua lapisan masyarakat.

Perkara tidak rosak.

“Ada kalanya saya akan memungut wang, tidak dapat mengisi tangki, yang membuat saya sukar untuk memobilisasi untuk bertemu dengan pelanggan. Terdapat banyak masa ketika saya tidak dapat menutup kesepakatan selama berbulan-bulan! Saya juga akhirnya berusaha mendapatkan pekerjaan separuh masa sebagai seorang pelayan. Tetapi tiada siapa mahu mengupah saya kerana saya tidak pandai, “katanya dengan rasa humor.

Terhadap semua kemungkinan, Benjamin akhirnya mendapati kedudukannya dalam industri.

Selepas 10 tahun berkhidmat secara aktif sebagai ejen, Benjamin kini memiliki sebuah syarikat hartanah bersama abangnya. Ia dipanggil Focus Estate Agency Sdn Bhd.

“Perjalanan itu sukar tetapi anda akan menjadi lebih sukar. Nasihat terbaik yang diberikan kepada saya adalah oleh pensyarah MIEA. Beliau berkata bahawa keseluruhan perjalanan agen menyerupai perbuatan menunggang basikal. Anda tidak boleh berhenti berbasikal atau anda akan jatuh. Oleh itu, anda perlu sentiasa terus menjana jualan, “kata pemain berusia 40 tahun itu.

Dia mungkin terlucut dari semua kerja tetapi ganjaran akan sentiasa mendorongnya untuk pergi lebih jauh.

“Tiada apa-apa yang menimpa perasaan dapat memberi untuk keluarga. Selain itu, idea untuk mempunyai agen lain di bawah sayap saya membuat saya bermotivasi untuk membimbing mereka di pasaran ini, “katanya.

Benjamin juga mengiktiraf perubahan dalam teknologi ketika memperluas jangkauannya di kalangan pelanggan.

“Pemasaran dalam talian telah membuatkan saya banyak yang baik. Ia adalah penting untuk industri ini. PropertyGuru telah membuktikan, masa dan masa lagi tentang bagaimana pemasaran dalam talian yang berkesan. Saya telah menerima banyak panggilan dari pelanggan yang menemui saya melalui laman web PropertyGuru, “katanya.

Ketika datang untuk menerima MIEN-PropertyGuru Atas REN Online, Benjamin memang terpesona dan dalam keadaan tidak percaya.

“Memenangi tidak mudah kerana saya bersaing dengan agen dari seluruh Malaysia. Saya amat gembira dan bangga menerima penghormatan ini, “katanya.

Bagi mereka yang baru bermula di pasaran hartanah, Benjamin telah mengatakannya; “Jangan pernah berputus asa. Kenali titik lemah anda dan menguatkannya. Bekerja keras dan anda akan menuai faedah yang lambat laun. ”

Pernahkah anda berfikir tentang masuk ke industri hartanah? Apa pendapat awak?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *